El dissabte 20 de desembre de 2014 el Cercle Històric Miquel Biada ha recollit el premi «Camins de Ferro» 2014 atorgat pel Museu del Ferrocarril de Catalunya. L’acte, celebrat a la seu del Museu a Vilanova i la Geltrú, ha estat presidit per l’alcaldesa d’aquesta població Neus Lloveras, per l’alcalde de Mataró, Joan Mora, i per Juan Pedro Pastor Valdés, Director Gerent de la Fundación RENFE.
El Museu del Ferrocarril atorga aquest premi des de fa 14 anys amb l’objectiu de reconèixer la tasca de qui ha col.laborat de manera especial amb el museu. Cada any atorga dos premis Camins de ferro: un a persones individuals i un altre a entitats. Aquest any el premi individual l’ha rebut Julio Gómez-Pomar, Secretari d’Estat d’Infrastructures, Transport i Habitatge, com a ex-President de Renfe-Operadora, per la seva contribució a la cohesió de les iniciatives educatives i culturals vinculades amb el transport per ferrocarril a Vilanova i la Geltrú i per la decisió, com a president de Renfe al 2013, de participar activament en la campanya de finançament col·lectiu per a la reparació de la locomotora de vapor ”Mataró“. El premi a entitats l’ha rebut el Cercle Històric Miquel Biada, de Mataró, per la cessió al Museu d’un carril original de la primera línia peninsular Barcelona-Mataró de 1848, així com a la seva tasca documental i divulgativa dels orígens del ferrocarril i per la col·laboració com a “micro-mecenes” en la posada en funcionament de la “Mataró”.
L’associació cultural Cercle Històric Miquel Biada va ser creada el 2004 per diversos col.lectius relacionats amb el ferrocarril i amb Mataró, amb l’objectiu de millorar el coneixement i difusió del que va ser el primer tren de Catalunya i Espanya. En aquests deu anys ha impulsat la Fira Ferroviària que es celebra cada mes d’octubre a la plaça de Santa Anna de Mataró, nombroses conferències i exposicions, activitats a les escoles amb cessió de material pedagògic, i diverses iniciatives i estudis en el camp de la recuperació del patrimoni ferroviari, incloent propostes per a la creació d’un museu ferroviari a Mataró.
La col·laboració del Cercle Històric Miquel Biada amb el Museu del Ferrocarril de Catalunya va començar en el mateix moment de la inauguració del Cercle, que es va celebrar en la seu del Museu amb la presència de l’alcalde de Mataró Joan Antoni Barón. Al llarg dels anys el Cercle ha contribuït a les activitats del museu amb diverses conferències i activitats infantils i ha col.laborat en la seva difusió.
Però l’any 2014 aquesta col·laboració s’ha intensificat. Per una banda, el Cercle va participar en la campanya de micromecenatge impulsada per Pilar García, Directora del Museu del Ferrocarril, per restaurar la locomotora Mataró a través de Verkami. No només va realitzar una aportació econòmica sinó que també, a través de les gestions de Xavier Nubiola i Ricard Bonamusa, va avisar de l’existència a l’Arxiu de Mataró d’un exemplar dels plànols de la locomotora. A partir d’aquest avís i a petició del Museu, l’Ajuntament de Mataró va digitalitzar els plànols, que van facilitar la restauració i van abaratir notablement el seu preu (més informació).
Per altra banda, la recent troballa d’un tros de la via originària de 1848 realitzada per Josep Rovira i Xavier Nubiola, i la seva recuperació gràcies a Via i Obra d’ADIF, va permetre a l’associació fer donació al Museu del Ferrocarrill d’un tram de l’antic carril, que ha passat a formar part del fons del museu (més informació).
El President del Cercle, Toni Biada, va agrair amb emoció aquesta distinció i va fer extensiu el premi a tots els associats oi col·laboradors de l’entitat que amb el seu treball l’han fet possible. Aquest reconeixement impulsa encara més a l’entitat a continuar amb la tasca de protecció i difusió del patrimoni ferroviari de Mataró. Gràcies, Museu del Ferrocarril de Catalunya!
This article was written by admin-bi@da