Exposició «75 anys de tracció a vapor a Renfe», a la biblioteca Pompeu Fabra
L’exposició “75 anys de tracció a vapor a RENFE” és una preciosa selecció de fotografies comentades de màquines locomotores, que il·lustren l’evolució del parc mòbil de Renfe en relació al vapor. Les fotografies provenen del Fons d’Imatges Valero Vilaginés (FIVV). Jordi Valero Vilaginés, treballador de la Renfe durant més de 40 anys, divulgador del mon ferroviari i membre ben actiu de l’associacionisme ferroviari, ha aportat aquesta exposició en gran part inèdita de fotografies antigues per presentar-nos el passat i futur de les locomotores de vapor al nostre país, i ha ofert també conferències sobre un tema que coneix de primera mà.
Les fotografies il.lustren el parc mòbil que va aplegar Renfe quan es va formar ara fa 75 anys a partir de la fusió de 18 companyies ferroviàries de diferents magnituds (de les més grans, la MZA que era propietària de les línies catalanes). La Renfe, dirigida per Rivero de Aguilar, era una entitat militaritzada, com es reflectia al nou reglament de 1953. Dels 110.000 empleats que va heretar de les companyies expropiades, un 60% van ser depurats per qüestions ideològiques. A l’antiga MZA aquest procentatge arribava al 68%: van ser depurats 23.275 empleats, d’ells 5215 van ser sancionats i 1381 cessats. Es va establir una escala d’ascensos dels empleats i un sistema de pràctiques que va permetre que molts joves accedissin a titulació de maquinistes.
Renfe va posar en marxa el servei ferroviari, malmès per la guerra, comptant amb les 3.079 locomotores a vapor heretades tot i que estaven mal cuidades i per reparar, i que només un 30% de les locomotores tenien una potència acceptable. Entre 1940 i 1960 va construir 692 locomotores noves.
La transformació de la tracció vapor a la moderna dièsel i elèctrica que es va produir als anys 1960 i 70 va suposar una reducció dràstica del personal i la desaparició de la quasi totalitat de les màquines i dels seus dipòsits i tallers.
La tracció vapor preservada (després de l´any 1975), amb finalitats turístiques i culturals, va permetre la conservació d’una dotzena de locomotores com a trens turístics, per iniciativa dels Amics del Ferrocarril de Barcelona amb el recolzament d’alguns directius de la 5ª zona. Una d’aquestes iniciatives va ser «El vapor de la costa» que va circular el 1986. En l’actualitat la legislació és totalment restrictiva pel que fa al seu funcionament, un fet insòlit en el context de la cultura europea.
L’exposició es va inaugurar a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró l’octubre de 2016. Al llarg de 2017 s’exposa a diverses biblioteques del Maresme: al Centre Cívic de Premià de Mar al gener; a la Biblioteca de Llavaneres al maig; a la biblioteca de Sant Vicenç de Montalt al juny; a la biblioteca de Calella al juliol; a la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró al setembre; i a la biblioteca de Malgrat de Mar al novembre.
Aquí teniu l’
entrevista realitzada a Jordi valero el 18 de maig de 2017, en què explica el contingut d’aquesta exposició.
locomotora, Valero, vapor
This article was written by admin-bi@da