Que després de 100 anys d’ús com a pal de telègraf o d’electricitat un dels carrils originaris del primer tren espanyol i català s’hagi pogut recuperar per a la seva museïtzació … és una bona notícia per nostre al patrimoni industrial ferroviari. Els carrils originaris van ser retirats a principis de segle XX quan es va renovar la línia i es va instal.lar la doble via. Alguns d’ells es van fer servir com a pals, i gràcies a això s’han pogut conservar uns pocs exemplars.
L’alcaldessa de Sant Pol va fer donació d’aquest carril, que es trobava al seu municipi, a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb destí al Museu del Ferrocarril. La directora del Museu, Pilar García, va voler remarcar la singularitat i importància d’aquesta donació organitzant un acte formal el passat 6 de novembre a la seu del Museu.
En els seus parlaments les dues alcaldesses van parlar de la importància del tren per als seus municipis, i Pilar García de la importància d’aquesta col·laboració, en tractar-se d’una peça tan singular. Va agraïr la generositat de l’Ajuntament de Sant Pol i també va tenir unes paraules d’agraïment per al Cercle Històric Miquel Biada, per la seva iniciativa i gestió perseverant perquè el carril acabés al museu. Van ser els vocals de la Comissió de recerca Xavier Nubiola i Josep Rovira que van establir tots els contactes necessaris a quatre bandes per que fós una realitat la recuperació del carril
Aquí teniu el vídeo de l’acte, realitzat per Canal Blau de Vilanova. Si voleu conéixer l’origen i característiques d’aquest carril, i com va arribar a Catalunya des d’Anglaterra, llegiu això.
Ara una petita part del carril està exposat a la vitrina que hi ha darrera el Tren del Centenari, junt amb la maqueta del Sr. Fonolleda, i el tros de 6 metres s’exposarà en la nova exposició permanent que està previst inaugurar quan acabin les obres de restauració de l’antiga nau Taller de Reparacions.
This article was written by admin-bi@da