Activitats 2006

Conferència de Jaume Lladó “L’estalvi energètic en els mitjans de transport”, desembre

Participació en la 7a Mostra d’entitats de Mataró, Les associacions fan ciutat: El tren del futur: maqueta de tren que levita, 24-26 de novembre

II Fira ferroviària, 158 anys de ferrocarril a Mataró, 28 d’octubre

Trobada d’Història Familiar: Els membres de la primera Junta, 28 d’octubre

Conferència de Manuel Villalante “El ferrocarril del segle XXI”, 27 d’octubre

Detall de les activitats

Conferència de Jaume Lladó “L’estalvi energètic en els mitjans de transport” a l’IES Miquel Biada, desembre de 2006.

Segons Jaume Lladó, el ferrocarril es perfila com el medi de transport més ecològic ja que amb un consum moderat pot transportar gran nombre de persones i càrregues, evitant l’ús dels vehicles i camions que són juntament amb els avions els més contaminants.

Participació en la 7a Mostra d’entitats de Mataró Les associacions fan ciutat: El tren del futur, maqueta del tren que levita, 24-26 de novembre

El Cercle Històric Miquel Biada, juntament amb els Amics de la Ciutat de Mataró ha participat en la II Mostra d’entitats. Hem presentat la innovadora maqueta de tren que levita sobre les vies sense consumir cap energia. Aquesta maqueta de tren és de propietat de la Facultat de Físiques de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’hem portat a Mataró gràcies a l’IES Miquel Biada. Vam fer una demostració de les sorprenents propietats dels superconductors d’alta temperatura. Quan aquests materials es refreden a 200 graus sota zero mitjançant nitrogen líquid, apareixen de sobte propietats magnètiques curioses. La maqueta de tren va levitant per sobre de les vies sense consumir cap energia sense cap cosa que la subjecti només a partir del camp magnètic d’un imant.

Els petits i no tant petits que van passar per estand del Cercle van poder construir el Trenclaclosques “El tren de Mataró”

II Fira Ferroviària: 158 anys de ferrocarril a Mataró, 28 d’octubre de 2006

Plaça de Santa Anna, de 11 de matí a 8 del vespre. La nova ubicació de la II Fira Ferroviària ha estat molt encertada. Molts mataronins i simpatitzants del tren han pogut gaudir d’una vetllada en la que des dels més menuts fins els mes grans han estat en contacte amb el tren.
Els nens han pogut pujar totes les vegades que han volgut al circuit del trenet dels Amics del Ferrocarril de l’Hospitalet que estava ubicat a la mateixa plaça de Santa Anna.
Els nens no tan petits han observat maquetes de tren en funcionament i altres reproduccions ferroviàries. Märklin ha exposat una maqueta complerta amb túnels, il·luminació pròpia, i diversos trens circulant alhora. Cal destacar la reproducció del “Tren del centenari” que realitzada pel senyor Juan Delhort amb les seves pròpies mans. Els Amics del Tramvia d’Argentona també han assistit amb la seva fantàstica reproducció del tramvia. Els més grans han pogut observar i comprar postals, segells, medalles, joguines antigues,samarretes… tot relacionat amb el tren.

El Cercle Històric Miquel Biada ha elaborat per l’ocasió una nova ampolla de cava amb una xapa i etiqueta commemorativa que reprodueix el nom de totes les persones que van formar la primera Junta del tren de Barcelona a Mataró inaugurat al 1848, amb una fotografia de la primitiva estació de Barcelona. El Cercle Històric ha contactat amb els familiars que provenen d’aquestos personatges, per convocar-los a la Trobada d’Història Familiar de que es parla més avall.

El Cercle també ha realitzat per aquesta ocasió un trencaclosques de 100 peces dissenyat per la historiadora de l’art i dibuixant Inés Vallés. Amb el puzle es pretén apropar la història del tren als mes menuts.

A les 12:00 s’ha fet, com cada any, una ofrena floral al monument de l’il·lustre mataroní Miquel Biada, promotor del ferrocarril. Després de l’ofrena de flors per part de dues institucions mataronines, l’equip de govern representat per l’alcalde Sr. Joan Antoni Barón ha fet l’ofrena institucional de l’Ajuntament de Mataró. A continuació el Cercle conjuntament amb representats dels Amics de la Ciutat de Mataró i del Centre d’Estudis Històrics del Ferrocarril Espanyol i quatre generacions de la família Biada ha fet també la seva ofrena.

A les 18:00 la Cobla Ciutat de Mataró ha ofert una ballada de sardanes en la que han participat molts mataronins i visitants de la fira. A aquesta hora estava la fira de gom a gom. Aquesta gran resposta en forma de nombrosa assistència confirma que a Mataró el tren ocupa un lloc important.Acte organitzat en col.laboració amb l’Ajuntament de Mataró.

Trobada d’Història Familiar Els membres de la primera Junta, Hotel Ciutat de Mataró, 28 d’octubre de 2006.

Una de les línies d’actuació del Cercle és mobilitzar els descendents del protagonistes de la història del ferrocarril, perquè són els primers que han de conèixer els detalls, i també perquè les seves aportacions, històries familiars, retrats, papers, etc. tenen un gran valor per a les investigacions.
A les 20:00 a l’Hotel Ciutat de Mataró s’ha materialitzat la inèdita Trobada d’Història Familiar dedicada als membres de la primera Junta del ferrocarril de Barcelona a Mataró des de 1844 fins 1847; llavors van ser rellevats per una segona Junta que és la que va arribar a la inauguració. Els promotors del ferrocarril van patir moltes dificultats. Van haver de superar molts problemes per poder encarrilar el somni de fer el primer ferrocarril.

La Trobada ha començat amb una complerta exposició de la historiadora Glòria Santa-Maria, de la família Roca, titulada “Quan el ferrocarril enegegà: Barcelona-Mataró 1848″, explicant tot el procés de construcció del ferrocarril des dels inicis fins la inauguració.

A continuació s’ha projectat una presentació amb fotografies històriques, que han ambientat en l’època, i amb biografies i retrats dels membres de la primera Junta. Cal destacar que aquesta presentació ha estat realitzada amb la col·laboració de les mateixes famílies assistents, que han aportat material dels seus arxius familiars.
Aquestes famílies han vist per primera vegada un homenatge al seu avantpassat. Aquest és l’esperit del Cercle: recordar la nostra història, l’aportació d’aquells avis i besavis al be i al progrés del país, i proposar un model d’actuació pel moment actual. El sopar ha estat un bufet lliure per facilitar el diàleg entre les famílies, que no es coneixien abans d’aquesta Trobada. S’ha creat un bon ambient entre tots els assistents, i s’ha anat definint l’oportunitat de publicar les biografies d’aquests personatges de la primera Junt

A part de tots els qui s’han volgut afegir, han assisitit a la Trobada 75 persones de les famílies Maresch, Roca, Sabadell, Moragas, Viada i Carrera, a part dels Biada.

Les persones que formaren la Primera Junta foren: Ramon Maresch, Miquel Biada, Rafel Sabadell, Josep Maria Roca, Francesc Viñas, Josep Ribas i Solà, Josep Margarit i Lleonart, Joan Miret, Onofre Viada, Josep Bosch i Mustich, i el secretari Ferran Moragas; afegim Salvador Carrera, perit agrimensor. Foren persones que amb el seu esforç i convicció, enmig de gran dificultat, aconseguiren transformar la realitat i obrir la ment dels catalans i de tota Espanya al progrés. Hi ha participat descendents de:Ramon Maresch i Ros, que formà part del grup promotor i de la primera Junta fins 1847; i des de la seva posició de Diputat a Corts va ser el contacte de la Companyia en els ministeris. Miquel Biada i Buñol, que formà part del grup promotor i va ser el Tresorer de la Junta, entre 1844 i 1848. La seva empenta i constància en els moments d’execució del projecte, quan semblava que les dificultats impedirien la seva realització, van evitar el fracàs de l’empresa. Josep Maria Roca Cabanes, que formà part del grup promotor i de la primera Junta. La seva gestió fou decisiva en els inicis: des de Londres tramità la concessió governamental, i aconseguí el compromís de l’enginyer anglès i la venda de la meitat de les accions.Rafel Sabadell i Permanyer, que formà part del grup promotor i de la primera Junta entre 1844 i 1847. Onofre Viada i Balanzó, que arribat de La Havana el 1846, va recolzar la Companyia del Ferrocarril adquirint nombroses accions en un greu moment de crisi, i va formar part de la Junta Directiva des del 1847 fins la seva mort al 1851. Ferran Moragas i Ubach, que fou el Secretari de la Junta entre 1844 i 1847, i que com a notari registrà les escriptures de la Companyia. Salvador Carrera Garriguet, perit agrimensor contractat per la Junta al 1846 per la valoració dels terrenys.

Conferència de Manuel Villalante ”El ferrocarril del segle XXI”, a la sala d’actes de Caixa Laietana, 27 d’octubre de 2006

El Sr. Manuel Villalante, Director de coordinació i Expansió del Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ha començat indicant que Biada va ser un “crak” pel poc temps en que va fer el primer ferrocarril. Avui en dia es triga molt més en construïr un ferrocarril. També ha parlat sobre el “Llibre Blanc” i diversos projectes de futur com el interessant projecte de la línia orbital que unirà Mataró amb el Vallès per Granollers fins a Vilanova en un recorregut de 106 km que facilitarà la comunicació en xarxa i interconnectarà ciutats metropolitanes impulsant el seu desenvolupament social i econòmic. També ha comentat que s’ha perdut quota de mercat en el transport de mercaderies

Menu