La UOC i l’Ajuntament de Barcelona han impulsat un estudi del patrimoni ferroviari de Barcelona, des de 1848 fins l’actualitat, i la seva relació amb el creixement de la ciutat. Un dels focus d’aquest projecte de recerca són les infrastructures de la línia Barcelona – Mataró: l’estació de la Barceloneta (1848), integrada més endavant a l’estació de França, i els baixadors de Bogatell (1903) i de Poblenou (1886), tancats l’any 1989 com a conseqüència de les reformes en motiu dels Jocs Olímpics.
La nostra associació celebra la realització d’aquest estudi, que convergeix amb els nostres objectius, i amb la nostra activitat de recerca i divulgació: el reconeixement i conservació d’aquest patrimoni industrial, i també cultural, tant de Barcelona com de les altres poblacions de la costa per on va passar el primer ferrocarril de Catalunya, el Barcelona-Mataró. Un patrimoni excepcional pel valor social, singularitat històrica i importància tecnològica, i encara més per ser un patrimoni en ple ús després de 172 anys.
Esperem que aquest estudi, juntament amb els que impulsen el Ferrocarrils de la Generalitat, el Museu de Vilanova i la Geltrú i els Amics del Ferrocarril de Barcelona, sigui l’oportunitat per establir el necessari Pla de Protecció del patrimoni ferroviari de la línia Barcelona-Mataró, amb les consegüents declaracions com a béns legalment protegits, la restauració dels elements i la creació d’infrastructures culturals i turístiques per a la seva difusió.
Els investigadors encarregats del projecte són Eduard Álvarez Palau, Mirela Pinheiro Fiori, Jordi Martí-Henneberg i Mateu Morillas Tornéte. Mercè Tatger, especialista en el patrimoni industrial de Barcelona, n’exposarà les conclusions en una videoconferència dijous 3 de febrer a les 18:00. Hi podeu accedir amb aquest enllac.
This article was written by admin-bi@da