La col.lecció d’imatgeria popular del ferrocarril de Mataró és un preciós material de molta utilitat didàctica, precisament pel fet de ser cració popular, patrimoni de tots. La possibilitat de visualitzar en la xarxa les imatges de la col.lecció en la base de dades Arxitren posa aquest material a l’abast de les escoles.

Objectius

1. Reflexionar sobre el poder de la imatge parlant: permet la fàcil circulació d’idees i emocions, encara que simplificada o mitificada

2. Reflexionar sobre el moment actual en què les xarxes potencien aquesta capacitat comunicadora

3. Conéixer la importància de la tradició d’ilustracions sobre Biada i el tren, i la relació d’aquesta producció amb el seu context

4. Valorar aquest patrimoni de cultura popular

C2

Gravat de Noguera representant el túnel de Montgat, 1850

Continguts:

1. El poder comunicador de la imatge amb text breu

Les «estampes» antigues (imatges «estampades» o impreses a partir d’un suport gravat) feien la funció de les vinyetes o fotos que difonem per exemple per Instagram o Facebook: tenien la funció de comunicació social, ja que permetien fer córrer imatges i missatges com es fa ara mitjançant les xarxes socials, encara que llavors estaven ben subjectes a la censura religiosa i política. Es van utilitzar per jocs, històries religioses, opinió política, viatges i van contribuir molt a la formació de la opinió pública. Avui dia podriem comparar el poder comunicador d’una estampa al d’una foto en un tuit.

2. Els avenços tecnològics canvien la societat.

El descobriment de la impremta va significar una revolució social, no només per a l’edició de llibres fins llavors manuscrits, sinó també per la producció d’imatges, dites «estampes» o gravats. Les tècniques d’impressió van anar evolucionant, inicialment s’estampava a partir d’una fusta gravada (xilografia, del segle XIV fins mitjans s XIX) o d’una placa de pedra o metall (litografia, segle XIX); després fotogravat i ara impressió en laser. Podem comparar la revolució que va provocar la impremta amb els canvis que en pocs anys internet ha introduit en la nostra societat.

3. Les auques com a l’origen del còmic.

Les auques són una seqüència de 24 o 48 imatges (estampes) dins de quadrats amb sentit narratiu, numerades, presentades en una sola pàgina. Fins el  s XIX eren mudes, després amb dos versets rodolins heptasíl·labs rima consonant, de vegades tercetes o quartetes. L’origen pot ser el joc de l’oca, d’aquí el seu nom. Les primeres conegudes són de inici s XVI, tema jocs, meravelles del mon, vides exemplars, oficis… i es van fer molt populars al segle XIX amb fi pedagògic.

Actualment es considera les auques com el precedent del còmic, després d’una procés d’evolució en que les vinyetes han anat adquirint cada cop més sentit narratiu.

4. Les imatges populars del tren han difós la història de Biada i el ferrocarril

Inicialment les estampes que es produïen sobre el tren de Mataró pretenien mostrar visualment la gran novetat, que devia tenir encuriosida la població. Però en l’època del franquisme, en ple auge dels gèneres populars, i amb major distància històrica del moment fundacional, s’elabora la història del tren i les dificultats que va trobar Miquel Biada en la seva construcció; es fixen les anècdotes i tradicions orals, es remarca l’opinió popular, es fa lliure crítica a l’autoritat. Actualment la imatgeria popular ha evolucionat cap al gènere de la il.lustració infantil.

c7 PS

Còmic «El primer ferrocarril» d’Antoni Batllori, 1956

Desenvolupament de l’activitat:

L’activitat consisteix en l’estudi de les auques que es poden observar a la base de dades Arxitren, fent una sel.lecció de les que semblin més significatives (es poden projectar a l’aula per observar els detalls).

A partir d’aquest estudi es poden plantejar activitats de llengua (confecció de textos curts, potser rimats, com a síntesi d’una idea), socials (història del transport, revolució industrial, context històric i censura política d’algunes de les auques del tren…) i sobretot d’art (confecció d’il.lustracions, auques, fer una animació digital a partir d’algun dels dibuixos sel.leccionats, acolorir un dels còmics…).

Disposeu aquí del dossier Auques del tren que us pot orientar en el desenvolupament del treball.

 

Menu