La passió confessa de Josep Maria Rovira Brull pels trens ha quedat ben documentada en les seves nombroses pintures i dibuixos de locomotores. L’any 2016 una surrealista Mataró del pintor va ser escollida com a icona de la celebració del tren que tradicionalment s’organitza a Mataró cada mes d’octubre. Aquest any hem volgut aplegar el major número possible d’obres de Rovira Brull que representen locomotores, a partir de la col.lecció de la seva família i d’altres de propietaris particulars.
El resultat és una esplèndida mostra del seu art característic, que es podrà visitar a l’Ateneu de la Fundació Iluro, La Riera 96, de Mataró, del 19 d’octubre al 19 de novembre de 2017.
Josep Maria Rovira Brull es desvetlla com un gran observador de l’entorn ferroviari, i especialment de les locomotores, que dibuixa amb minuciositat i preciosisme.
Ara be, sempre hi és present el factor humà, especialment els treballadors, sovint desllorigats, o autoritats polítiques i personatges famosos de l’època, dels que fa una crítica despietada per la seva arrogància. En contrast amb la precisió i els colors freds amb què retrata la jet dalt del tren, Rovira Brull remarca molt fortament, en traços desdibuixats i sense color, el patiment humà, fins i tot la mort, dels que queden a baix del tren, com una denúncia del seu no res. Aquest és el veritable tema de les seves locomotores.
Els trens de Rovira Brull són un element ben destacat del patrimoni cultural que s’ha anat creant al voltant del tren de Mataró, un tema que ha estimulat la ceació en pintura però també en escultura, gravats, esgrafiats, ceràmica, literatura, festa popular, etc. En paraules d’Ignasi Riera, «…per als forasters, hi ha un fet clar: la passió pels trens, la fascinació davant d’aquest objecte màgic que és el tren, defineix Mataró, ciutat, en això, agermanada amb Vilanova i la Geltrú. Els trens de la darrera etapa pictòrica de Rovira-Brull recreen la gran metàfora del tren: és com la nova Arca de Noè, que porta el patrimoni zoològic humà, per camins fressats, ben poc metafísics. És a dir: el tren no ha perdut el seny i no s’arrisca per rutes indianes desconegudes…» (Catàleg «Rovira-Brull» editat pel Patronat de Cultura de Mataró, 1996).
La ciutat de Mataró, definida per la fascinació del tren.
Patrocini i col.laboracions
Hem realitzat aquesta exposició en col.laboració amb la família de Rovira Brull, gràcies a diversos col.leccionistes particulars que han cedit les seves obres, amb el patrocini de l’Ajuntament de Mataró i de l’Institut Ramon Muntaner, i amb la col.laboració de la Fundació Iluro.
Podeu consultar el catàleg aquí: Cataleg ROVIRA-BRULL I EL TREN
Visites per a les escoles
S’ha previst que les escoles que ho desitgin puguin visitar l’exposició, en tres franges horàries: 9:30, 11:00 i 12:30. Per inscriure’s cal trucar al Centre de Recursos Pedagògics Maresme 1 (dimarts a dijous de 9 a 14 h, telèfon 935516989). Aquestes activitats poden ser útils per guiar el treball dels alumnes.
Difusió
Acabada l’activitat, us deixem aquí els reports que n’han fet la Fundació Iluro i el crític Pere Pasqual.
This article was written by admin-bi@da