Existeix tota una tradició filatèlica sobre el tren Barcelona-Mataró, que forma part del nostre patrimoni cultural i testimonia la vigència de la locomotora Mataró com a símbol d’una ciutat i d’una època d’arrencada del progrés.
Eduard Barceló i Ribas, membre de la Secció Filatèlica de l’associació Antics alumnes Maristes de Mataró, explica la filatèlia de la Mataró amb tot detall en l’article «Història postal de Mataró» (3ª part), publicat a la revista Sessió d’Estudis Mataronins 15 (1998).
Segons Barceló, la filatèlia del tren de Mataró comença per celebrar el centenari del primer ferrocarril. Entre el 28 d’octubre i el 7 de novembre de 1948 es va emetre el primer mata segells amb el dibuix de la locomotora Mataró, i en aquest any es va celebrar la primera exposició filatèlica. Aquí el centralisme franquista «ens la va jugar» perquè en lloc de fer un segell de Miquel Biada, promotor del primer tren de Barcelona a Mataró en el seu centenari, el va fer de José de Salamanca, promotor del segon ferrocarril, entre la Corte y Aranjuez, al qui li faltaven encara 3 anys per celebrar el centenari!
A partir d’aquí la història d’amor entre la Mataró i Correus no para de créixer: nous mata segells el 1958, 1972 i 1973. Vint-i-cinc anys més tard es resol el greuge amb l’edició d’un esplèndid segell a color amb l’efígie de Miquel Biada i la Mataró el 2 d’abril de 1974, en el 125è aniversari del Ferrocarril Barcelona-Mataró. Sempre s’ha fet la broma el de Biada (de 2 pessetes) valia quatre vegades més que el de Salamanca (només 50 cèntims).
Segueixen nous mata segells el 1975, 1979, el 1991 en ocasió de la celebració de l’aniversari del club filatèlic i el 1996 en l’aniversari de la Maquinista. Arriba 1998 amb la celebració del 150è Aniversari del tren, amb nous mata segells, una Exposició Filatèlica i un altre segell.
El nou mata-segells de Correus amb la locomotora Mataró i el seu tènder, estrenat el passat 8 de febrer de 2016, ens fa conscients que la història continua. És un mata-segells turístic dedicat al primer Ferrocarril Barcelona-Mataró, per ser una de les fites històriques més rellevants de la ciutat. Aquest mata-segells, que estarà permanentment a l’oficina del Camí Ral, ha estat dissenyat per atendre les peticions dels veïns de la ciutat, els filatèlics i els turistes que desitgin estampar-lo a les seves trameses postals, enriquint-les així amb el record a un dels fets més transformadors de Mataró, la comarca i el mateix servei postal.
No us perdeu l’exposició «300 anys de Correos a Mataró 1716-2016» entre el 17 i el 31 de març, a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró. Prorrogada fins el 8 d’abri!
This article was written by admin-bi@da